2017. április 18., kedd

Balatoni csukák tavaszal

A naptár szerint Április 16. van. Reggel nagyon erős szél fújt és egyéb teendőink miatt csak késő délelőtt tudtunk nekiállni horgászni. Átmentünk Balatonboglárra és a kikötőbe vettük üldözőbe a csukákat. Nagyon erős szél fújt és nagyon meggyűlt a bajunk a nyárfaszösszel. A délelőtti peca tagjai Ákos, Gergely, Sándor József barátunk és jómagam. A víz kristálytiszta volt és szikrázó napsütés fogadott minket. Mindenkinek a Józsi által készített fluorocarbon előke került a kapocsba 50-es vastagságba. Persze kettészakadt a csapat. Én Józsival mentem, Geri meg Ákossal. A kapocsba a kristálytiszta víz miatt egy motorolaj színű Savage Gear Fat T-tali Minnow került 7,5 cm-es méretben. A taktika egyszerű volt, a fenéken emelgetve cincálva keresni a csukákat. Az első halat Józsi fogta, egy kis csukeszt. A kb 40cm-es kroki a szintén Savage Gear márkájú Cannibal Shadre harapott rá. Visszaengedtük és dobáltunk tovább. Egyszer csak egy jó ütésnek vágtam be. Éreztem hogy nem lesz rossz, de pont egy oszlop mellett volt a zsinórom és annak nekihúzhatta a hal. Sajnos a rajta lévő kagyló elvágta, vagy csak valahol sérült  volt a zsinór, mert kettőt rúgott és már el is pattant a fonottam. Elég rosszul esett, de nem volt mit tenni felszereltem gyorsan és mivel ebből a színből csak ez az egy volt, kis gondolkodás után ismét egy Savage Gear csalit választottam. Ez nem volt más mint a LB 3D Bleak Paddle csali Tail Bleak színkódban. Szóval ezt a küszutánzatát akasztottam kapocsba. Ezt a csalit a télen vettem és most próbáltam a ki először. A gumit próbáltam a lehető legváltozatosabban vezetni: belerángattam kettőt majd csak egyet, vagy csak kettőt tekertem és ami csak eszembe jutott. Persze továbbra is fenék közvetlen közelében. Az egyik leső szakaszba egyszer csak ismét bekövetkezett amit vártam, és be is vágtam valaminek. De nem vette be jól valószínűleg, mert egyből le is fordult a horogról. Kicsit csalódott voltam, hogy ez sem lett meg, de dobáltam tovább kitartóan. Egyszer csak láttam ahogy hirtelen belazul a zsinórom amikor nem kéne. Bevágtam és ez végre jól akadt mert hamarosan a kezembe foghattam az év első csukáját. Méretre ez is 40-es volt valószínűleg egy ívásból származnak.


Sajnos lejárt a délelőtti horgászatra szánt idő menni kellett ebédelni. Elköszöntünk Józsitól és mentünk haza. Megtudtam a többiektől, hogy Ákosnak 3 hala akadt le Geri pedig épp a nyárfaszöszt szedegette a zsinórjáról mikor valami elkapta a csaliját és így nem tudott neki időben bevágni.
Délután ismét a Boglárra mentünk. Ákos csak egy órát tudott maradni mert utána indulnia kellett haza Pestre. Én ugyan ezzel a csalival kezdtem dobálni és kb. a 3. dobásra jött is egy szép csukesz az előzőekhez hasonló méretből. Ezúttal Lőrincke is velünk tartott és mondta, hogy nézzem meg az orsóját mert szerinte nem tud vele elég nagyot dobni (persze semmi baja nem volt). Addig dobott hármat a botommal és egyszer csak kiabált, hogy: "megvan Bendi". Szépen kifárasztotta és egy  50cm körüli krokit terelt rövid időre szárazra.


Nagyon örült neki, majd visszaadta a botom és folytattuk a horgászatot. Ismét kapásom volt, de nem akadt meg. Próbáltam nagyjából ugyan oda visszadobni, és pár dobásra rá ismét rávert és ezúttal meg is lett.

Mindeközben megérkezett Zsezse is. Visszamentem oda ahol az első kettő jött, leültem és felhívtam édesapámat és közben dobáltam. Egyik alkalommal épp emeltem már ki a csalit amikor észrevettem, hogy a mélyből utána jön egy újabb kacsacsőrű ragadozó. Sajnos a csalit kiemeltem már a vízből a csuka pedig alámerült. Ezután minden alkalommal csak akkor emeltem ki a plasztikot, mikor már ott volt egészen előttem. Sokadik dobásra végre sikerült kapásra bírnom a predátort. Zsuzsika lelkesen visítozott, hogy had fogja meg ő. Persze odaadtam neki a botom.

Következett egy kisebb szünet, majd ismét jött az a csodás érzés, ahogy valami rákoppint a csalimra.
Ez egy valamivel szebb csukesz volt, olyan 50-es forma.


Szegény kis gumihalam még bírta de már eléggé cafatokba volt. 
Éppen újradobtam mikor jött Lőrinc, hogy beszakadt. Na add ide mondom neki addig tekerd ki  az enyémet. 
Lőrinc megint kihasználta a lehetőséget, mert megint akasztott valamit, ám nem figyelt eléggé és nekihúzta a zsinórt az egyik oszlopnak. A kagylók persze tették amit tenniük kellett: elvágták a zsinort. Kicsit morcos voltam miatta, persze mindenkivel megesik, de otthon hagytam a többi ilyen gumimat Pesten. A nap végéig más már nem történt. Gerinek sajnos nem sikerült csukát fognia.
Nagyon boldog voltam mert egy csodás napot zártam a magyar tengeren. A jó csaliválasztáson kívül biztos vagyok benne, hogy szerepet játszott az is, hogy nem drótot hanem fluorocarbon előkét használtunk. Bátran ajánalom mindenkinek, 50-es vastagságtól felfelé. Illetve azt is ahogy a gumihalat felkínáltam, mert így nem csak én variáltam a csalivezetést, hanem magától is időnként kibillent oldalra vagy megfordult és így még inkább egy döglődő kishal látszatát keltette.
Másnap délelőtt kimentünk a Lellei kikötőbe, de nem sikerült csukát fognunk. Délután még maradt szűk két óránk horgászni indulás előtt, úgyhogy gyorsan átmentünk Boglárra. Én egy bronzszínű Ottóbácsival kezdtem, Lőrincke egy fluo glow színű Cannibal Shad-el, próbálkozott. Legnagyobb meglepetésünkre Lőrincke alig pár perc múlva már kiabált is, hogy megvan. egy szokásos méretű csukát fogott.Ám itt még nem állt meg a gyerek. Rögtön a következő dobásra, már fogta is a következőt.Geri fel is rakott magának egy ugyan olyan gumihalat, illetve én is feltettem egy 8cm-es zöld plasztikot.
A kis Lőrinc nem akarta abbahagyni a halfogást, úgyhogy fogott inkább még egy krokodilpofájút.
Természetesen ez is elúszott.
 


Végre Gerinek is megtört a jég és rövid fárasztást követően, ő is kezében tarthatta idei első csukáját.
Lőrincke úgy gondolta, ha már fogott hármat mért ne fogjon egy negyediket is. Így is tett.


Nekem ugyan nem sikerült csukát fognom, de a tegnapi nap után semmi okom nem volt a panaszra.

Arra viszont nagyon kíváncsi lettem volna, hogy a tegnapi "csodacsali" mit alkotott volna.

A tegnapi nappal ellentétbe ma nem a rángatva, cincálva vezetett csali volt a nyerő, hanem az egyenletesen emelgetett (kettőt beletekerek megvárom míg visszasűlyed) csalifelkínálás. 

Csodálatos két nap volt, minden hal visszanyerte szabadságát. Nektek is hasonlóan eredményes horgászatot kívánok.
                                                          
"Tóth Bendegúz Márton"Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése