2017. május 21., vasárnap

Ragadozóhalak etikus fényképezéseA közösségi oldalakon mindenki szereti megosztani élményeit és fogásait. Sajnos sokszor láthatunk olyan képeket, amik láttán nem a gratuláció és az elismerés fogalmazódik meg bennünk. Gyakran előfordulnak olyan fotók amin szeretett halainkat véresen, kidülledt szemmel  bilincsen lógva láthatjuk. Az sem mutat túl jól ha a képet a konyhai mosogatóba csináljuk, vagy éppen a nappaliban pózolunk zsákmányunkkal. Az ilyen képek alatti kommentekben mindig veszekedés alakul ki, vagy éppen nem túl szép jelzőkkel látják el egymást a pecások. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy hazaviszed-e a halat vagy sem, hanem arról, hogy a fogásodról készült kép mennyire igényes, etikus és szép!

Szóval pár tanácsot, ötlet szeretnék megosztani veletek, hogy hogyan lehet 
szép, másoknak is tetsző képeket csinálni!

1. Fotózd kézben!


Egy szép hal is nagyon rosszul tud mutatni ha a betonra tesszük le. Ugrálásával saját magát töri össze a kemény felületen, ezáltal sérülni és vérezni fog! Amikor csak tudjuk kerüljük a kemény felületeket. A legegyszerűbb módszer ha a kezünkben fotózzuk fogásainkat. Nyilván ha egyedül vagy akkor ez nehezebben kivitelezhető, de ez az egyik legbiztonságosabb módja a dolognak. A legjobb mód ha tarkón ragadjuk halunkat és a másik kezünkkel elkészítjük a sztárfotót. Maximum 1 perc az egész és már mehet is vissza a halunk. Ha társunk is van megkérhetjük, hogy készítsen rólunk képet a zsákmányunkkal. Ilyenkor próbáljuk ne eltakarni kezünkkel a halat, de fogjuk biztosan, hogy ne ugorjon ki a  mancsaink közül. :) A fotó készítésekor guggoljunk vagy térdeljünk le, így ha halunk kiugrik a kezünkből, nem töri össze magát!
A legjobb ha a háttér a víz amiben horgászunk! A fénykép készítésekor figyeljünk, hogy a nap a modellel szemben, tehát a fotó készítőjének háttal süssön!

Tarkón ragadva, másik kézzel gyors fotó és mehet is vissza
Csukánál be lehet nyúlni a kopoltyúfedő alá, ez biztos fogást biztosít

Balin kézben fotózva2. Földön fotózva


Ilyenkor  próbáljunk meg egy kis zöld részt keresni, azért ez egy tó vagy folyó partján általában nem túl nehéz feladat. Egyrészt a fű puhább, védi a halat, másrészt pedig természetes környezetben sokkal jobban mutatnak. A sügereket különösen szeretem így fotózni, mert gyönyörű színei jobban látszanak a zöld szín mellett.  A fű helyett tökéletesek a nedves levelek is. A lényeg hogy minél puhább legyen a felület ahova lerakod a halat. :) Ilyenkor jól mutat ha a felszerelésed a hal mellé teszed. Szerintem ez is szebbé és esztétikusabbá teszi a képet, ezenfelül viszonyítási pontot ad a hal méretének meghatározásához! Úgy a legjobb ha az orsó és a hal a botnak ugyanazon oldalán van és a ragadozó egészen közel fekszik a bothoz. :)
A gumis merítőháló plusz védelmet biztosít

Egy jó kompozíció, jól mutat a sügér a zöld fűben

 3. Amit ne csinálj:


Ne lip-grippel fotózz. Egyáltalán minek használni? Talán a csukánál és harcsánál elfogadható, de egy szerencsétlen fogatlan balint vagy domolykót minek ezzel kiemelni? A képeken se mutat jól, ha használod akkor a kép erejéig vedd ki azt a vasat a halad szájából! Szélsőséges esetekben a halunk száját is roncsolhatja,felsérti bőrét vagy eltörheti állkapcsát.  A legjobb megoldás ha kidobod a francba és veszel helyette egy jó kis gumírozott merítőhálót! ;) ( Remélem senkit sem bántottam meg!)

Ne feszengesd a halak száját! Sok képen látom, hogy szerencsétlen csapókat kifeszített szájjal fotózzák. Ez egyetlen halnál elfogadott, ez pedig a feketesügér,  bár annak is megvan a módszere. A csapónak sokkal gyengébb csontozatú az állkapcsa így könnyen eltörhet ha nem jól fogod szegényt. Szóval ne feszengessük a halak száját a képeken.

Így fotózd a sügéreket kézben, NE feszengesd a száját!Egy ábra a feketesügér helyes tartásáról 

A piros színel jelölt 10 fokos szögig biztonságos - ( Safe zone) - , viszont ha annál jobban, tehát ha 10 foknál nagyobb szögben áll a hal a vízszinteshez képest - ( Horizontal line ) - akkor az sérülés veszélyes. ( Injury zone )
4. Pár ötlet!


 Hagyd a csalit a hal szájában amíg a kép elkészül! Ez is sokat dobhat a képen, ha egy szép csali is látszik a fotón. Kivétel ha valami űbertitkos nyerőcsalival horgászunk amit nem akarunk megmutatni a pergető társadalomnak. :D

Csalj egy kicsit!  Ha ügyesen fotózol, az dobhat a kép szépségén vagy  a halad kinézetén is. Sokat számít, hogy milyen szögből készíted a képet. Ha a földön fotózod az alanyt akkor próbáld meg a feje felől csinálni a képet. Így kicsit nagyobbnak / hosszabbak is tűnhet. Ez kézben tartott halra is igaz. :)


Zárójeles rész: Szerintem néhány képen jól tud mutatni ha egy kicsit megszerkesztjük! Egy kicsit több fényt adunk rá vagy épp elveszünk belőle, esetleg élesítünk rajta egy kicsit!  Ezért senki nem fog beszólni! Ez nem összekeverendő a fotoshopos nagyítással! :)

Szerkesztett kép, de nekem nagyon bejön!


Ha megpróbálod megfogadni a fenti pontokat, akkor elkerülöd a vitákat a közösségi csoportokban, és szép képeket tudsz elrakni emlékbe! :)

A legfontosabb, hogy tiszteljük a legyőzött ellenfelünket. Bánjunk velük úgy ahogy megérdemlik, elvégre ők adják élményeink és szenvedélyünk alapját!

Üdv: Tóth Ákos  Hal-vadÁSZOK Team

Į

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése